Novinky v AI září 2024

Září přineslo několik významných novinek ve světě umělé inteligence. Představujeme pět nejdůležitějších událostí, které ovlivní budoucnost AI.

Spuštění modelu OpenAI o1-preview

Jednou z největších novinek je spuštění nového modelu OpenAI s označením o1-preview, který se zaměřuje na komplexní úlohy vyžadující důkladnější myšlenkové procesy. Tento model je navržen tak, aby lépe zvládal úlohy v oblastech, jako je věda, matematika a kódování, a to díky své schopnosti rozložit složité problémy na jednodušší kroky. Oproti GPT-4 je model o1-preview pomalejší, avšak dosahuje výrazně lepších výsledků při řešení složitých úloh, například v mezinárodních matematických soutěžích, kde dosáhl 83% úspěšnosti oproti 13 % u GPT-4​.

Zdroj: https://openai.com/index/introducing-openai-o1-preview/

Microsoft integroval AI do Office 365 pro lepší správu dat

Microsoft přinesl nové funkce umělé inteligence do svého balíčku Office 365, což zlepší správu dat a automatizaci opakujících se úkolů. Tyto nové nástroje využívají AI ke generování souhrnů, doporučení a automatického zpracování dat ve Wordu, Excelu a dalších aplikacích. Tato integrace přináší uživatelům vyšší efektivitu a usnadňuje práci s velkými objemy dat.

Zdroj: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/blog/2024/09/16/microsoft-365-copilot-wave-2-pages-python-in-excel-and-agents/

Mistral AI a nový model Pixtral 12B

Mistral AI představil Pixtral 12B, multimodální model, který zpracovává jak textová, tak obrazová data. Tento model bude využitelný v medicíně a vzdělávání, kde dokáže kombinovat různé typy dat pro lepší analýzy​.

Zdroj: https://mistral.ai/news/pixtral-12b/

Google uvedl DataGemma: Osobní AI asistent

Společnost Google uvedla na trh DataGemma, otevřený model, navržený k redukci tzv. „halucinací“ u velkých jazykových modelů (LLM). DataGemma propojuje tyto modely s daty z Data Commons, což je rozsáhlá databáze reálných statistických údajů od důvěryhodných organizací, jako jsou OSN a WHO. Tento systém pomáhá modelům poskytovat přesnější a spolehlivější informace tím, že ověřuje fakta na základě reálných dat​.

Zdroj: https://blog.google/technology/ai/google-datagemma-ai-llm/

Microsoft a G42 rozšiřují spolupráci s cílem podpořit zodpovědné využívání AI v globálním měřítku

V září 2024 společnost Microsoft oznámila významné rozšíření své spolupráce s technologickým gigantem G42, které zahrnuje dvě nové iniciativy zaměřené na zodpovědné využívání umělé inteligence. První z nich je vytvoření centra v Abú Dhabí, které se bude věnovat vývoji a šíření osvědčených postupů v oblasti zodpovědné AI v regionech Blízkého východu a globálního Jihu. Druhá iniciativa zahrnuje rozšíření Microsoftova AI for Good Labu, jehož cílem bude aplikace umělé inteligence na projekty podporující společenské cíle, jako je zlepšení potravinové bezpečnosti a odolnosti vůči klimatickým změnám​.

Tyto projekty představují významný krok vpřed ve vývoji zodpovědné AI, zaměřující se na bezpečnost a transparentnost aplikací umělé inteligence, a posilují roli Abú Dhabí jako globálního centra pro inovace v oblasti AI​.

Zdroj: https://news.microsoft.com/2024/09/17/another-important-step-in-advancing-responsible-ai-to-serve-the-world/

Tyto události ukazují, že AI se neustále vyvíjí a stává se klíčovou technologií pro různé oblasti, ať už jde o vědu nebo běžné kancelářské úlohy. A to nám to září ještě ani neskončilo…

Další novinky můžete číst : AI novinky

Chcete maximálně využít AI?

Copywriter / Tester / AI specialist | + příspěvky

Profesionální hnidopich a šťoural, který na testovaném softwaru nenechá nit suchou a v textu při korektuře objeví i věci, které většina ostatních ani nepovažuje za chybu. Příležitostný psavec a zarytý antiprogramátor, libující si v roli "blba", vůči němuž musí být software "blbuvzdorný". Nově také průzkumník rozvíjejícího se světa umělých inteligencí.

Ve volném čase převážně basák a náruživý pejskař.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru