Nechcete, aby Meta trénovala AI na vašich datech? Je nejvyšší čas s tím něco udělat!

V dnešní digitální době se otázka ochrany osobních údajů stává stále aktuálnější. Společnost Meta, provozovatel sociálních sítí Facebook a Instagram, plánuje využívat uživatelská data pro trénink svých systémů umělé inteligence. Tato data zahrnují příspěvky, fotografie a další informace nahrané uživateli od roku 2007.

Jak můžete zabránit použití vašich dat?

Uživatelé z Evropské unie mají nyní možnost vyjádřit svůj nesouhlas s tímto postupem. Podle nedávné zprávy měli občané EU čas do středy, aby podali žádost, která zabrání použití jejich dat pro vývoj AI. Po zásahu irské komise na ochranu osobních údajů, která nařídila společnosti Meta prodloužit lhůtu pro vyjádření nesouhlasu, máme v Evropě čas ještě do konce léta.

Proč je důležité jednat?

Použití osobních údajů pro trénink AI systémů může mít dalekosáhlé důsledky pro soukromí uživatelů. Data mohou být použita k vylepšení algoritmů, které následně ovlivňují, jaké reklamy vidíte, jaké příspěvky se vám zobrazují, a mohou být využita i pro jiné komerční účely. Nikde není specifikováno, na co přesně budou tato data použita, a sama Meta to pochopitelně říct nechce. Pokud nesouhlasíte s tím, aby vaše data byla součástí tohoto procesu, je důležité jednat bez zbytečného prodlení.

Jak podat žádost?

Meta poskytuje formulář, který můžete vyplnit a zaslat. Tento formulář naleznete na stránkách Facebooku a Instagramu v nastavení vašeho účtu. Proces je poměrně jednoduchý a vyžaduje základní údaje a uvedení důvodu, proč si nepřejete, aby vaše data byla použita. Mezi běžné důvody patří ochrana soukromí a obavy o bezpečnost osobních údajů.

Tato iniciativa je důležitým krokem k posílení ochrany osobních údajů v digitální éře. Pokud chcete využít této příležitosti a zabránit použití vašich dat pro vývoj umělé inteligence, máte čas jen do konce léta. Neotálejte a využijte této možnosti k ochraně svého soukromí.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/obcane-eu-muzou-do-stredy-vyslovit-nesouhlas-s-pouzitim-svych-dat-pro-vyvoj-ai_2406261231_job

Copywriter / Tester / AI specialist | + příspěvky

Profesionální hnidopich a šťoural, který na testovaném softwaru nenechá nit suchou a v textu při korektuře objeví i věci, které většina ostatních ani nepovažuje za chybu. Příležitostný psavec a zarytý antiprogramátor, libující si v roli "blba", vůči němuž musí být software "blbuvzdorný". Nově také průzkumník rozvíjejícího se světa umělých inteligencí.

Ve volném čase převážně basák a náruživý pejskař.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru