Novinky v AI červen 2024

Červen 2024 přinesl další významné pokroky v oblasti umělé inteligence. Přední technologické společnosti představily nové produkty a partnerství, která posouvají hranice toho, co je s AI možné. Podívejme se na ty nejzajímavější novinky z uplynulého měsíce.

Meta odkládá spuštění AI v Evropě kvůli regulátorům

Společnost Meta (Facebook) se rozhodla odložit uvedení svých AI produktů na evropský trh, dokud nebude mít jistotu, že budou v souladu s připravovaným Aktem o umělé inteligenci (AI Act). Tento nový právní předpis, který v květnu 2024 schválila Rada EU, zavádí celosvětově první pravidla pro vývoj a používání AI.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-meta-odklada-spusteni-ai-v-evrope-kvuli-regulatorum-40477209

Evropa se zatím nedočká umělé inteligence od Applu

Přestože Apple vyvinul vlastní pokročilou AI, její uvedení na evropský trh bude muset počkat, dokud nebude jasné, jak bude nová legislativa aplikována v praxi. Akt o AI rozděluje systémy AI do kategorií podle míry rizika a pro ty vysoce rizikové stanovuje přísné požadavky.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-evropa-se-zatim-umele-inteligence-od-applu-nedocka-40477626

Claude 3.5 Sonnet, nový model AI od společnosti Anthropic

Překonává v testech dosavadní špičkové modely jako GPT-4 od OpenAI. Sonnet dosahuje nových rekordů v hodnocení schopností jako je logické uvažování na úrovni vysokoškoláků (MMLU), řešení programátorských úloh (HumanEval) a zpracování vizuálních informací.

Anthropic uvedl model Claude 3.5 Sonnet v červnu 2024. Je dvakrát rychlejší než předchozí model Claude 3 Opus a zároveň cenově výhodný. Sonnet umí přirozeně komunikovat, vtipkovat a plnit komplexní instrukce. Nová funkce Artifacts umožňuje interaktivní práci s výstupy modelu jako jsou dokumenty, kód nebo návrhy webových stránek.

Vývoj modelu Claude 3.5 Sonnet trval Anthropicu pouhé 3 měsíce. Společnost plánuje v nejbližší době vydat ještě výkonnější modely Claude 3.5 Haiku a Opus. Cílem je zlepšovat poměr mezi inteligencí, rychlostí a cenou AI modelů každé 2-3 měsíce.

Zdroj: https://www.anthropic.com/news/claude-3-5-sonnet

Hudební průmysl zahájil boj proti AI

Velcí hudební vydavatelé se začali bránit proti používání jejich nahrávek pro trénování AI modelů bez jejich souhlasu. Tato otázka bude muset být v budoucnu ošetřena v rámci nové legislativy.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-valka-zapocala-hudebni-giganti-vytahli-do-boje-proti-ai-40477680

Závěr

Červen 2024 ukázal, že vývoj umělé inteligence nezná mezí. Nové modely, partnerství a regulace posouvají AI stále blíže k mainstreamovému využití v praxi. Firmy i jednotlivci se mohou těšit na ještě inteligentnější asistenty, efektivnější procesy a inovativní řešení, která AI přináší. Zároveň je důležité, aby vývoj AI probíhal eticky a s ohledem na ochranu práv a bezpečnost uživatelů. Nadcházející měsíce a roky jistě přinesou další fascinující pokroky v této dynamicky se rozvíjející oblasti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru