Novinky v AI srpen 2024

Umělá inteligence je jedním z nejrychleji se rozvíjejících oborů současnosti a každý měsíc přináší nové objevy a pokroky, které mají potenciál změnit náš každodenní život. Srpen 2024 nebyl výjimkou a přinesl řadu zajímavých novinek od technologických gigantů i akademických institucí. Pojďme se společně podívat na ty nejzajímavější z nich.

Meta a Universal Music Group: Férové odměňování umělců na nových platformách

Společnosti Meta (dříve Facebook) a Universal Music Group oznámily rozšíření své licenční smlouvy, která nyní pokrývá i nové komunikační platformy jako WhatsApp a Threads. Cílem je zajistit spravedlivé odměňování umělců, jejichž hudba je na těchto platformách sdílena a používána.

Zajímavým aspektem dohody je i společný boj proti neautorizované hudbě generované umělou inteligencí, která napodobuje skutečné umělce. Tento fenomén představuje rostoucí výzvu pro hudební průmysl a je dobře, že se přední hráči na trhu snaží hledat řešení.

Zdroj: https://theaitrack.com/ai-news-august-2024-in-depth-and-concise/

Hugging Face posiluje svou pozici akvizicí XetHub

Hugging Face, jedna z předních platforem pro vývoj AI modelů, získala společnost XetHub, která se specializuje na správu a sdílení velkých datových souborů. Tato akvizice posílí schopnost Hugging Face poskytovat komplexní řešení pro datovou přípravu a trénování AI modelů, což je klíčové pro další inovace v oboru.

Zdroj: https://news.mit.edu/topic/artificial-intelligence2

Mistral AI a NVIDIA přichází s impozantním modelem NeMo 12B

Společnosti Mistral AI a NVIDIA představily nový jazykový model NeMo 12B, který obsahuje úctyhodných 12 miliard parametrů. Model vyniká vysokou přesností v oblasti logiky, faktického poznání světa a generování kódu.

S kontextovým oknem až 128 000 tokenů se jedná o jeden z nejpokročilejších modelů současnosti, který posouvá hranice možného a otevírá dveře novým aplikacím umělé inteligence v praxi.

Zdroj: https://www.artificialintelligence-news.com/

Velké jazykové modely mohou vyvinout vlastní „porozumění“ realitě, tvrdí MIT

Fascinující objev přichází z Massachusetts Institute of Technology (MIT). Vědci zjistili, že velké jazykové modely (LLM) jsou schopné rozvinout vlastní „porozumění“ realitě, které jde nad rámec pouhého napodobování jazyka.

Tento poznatek by mohl mít zásadní důsledky pro budoucí aplikace AI, zejména v komplexních systémech vyžadujících hluboké porozumění kontextu a schopnost vyvozování. Jsme zvědaví, kam až nás tento směr výzkumu dovede.

Zdroj: https://news.mit.edu/topic/artificial-intelligence2

Amazon vylepšuje svůj nástroj pro vývojáře, nově pod názvem Q Developer

Amazon přejmenoval svůj populární nástroj CodeWhisperer na Q Developer a zároveň ho obohatil o řadu nových funkcí. Mezi ně patří debugging, bezpečnostní skenování kódu a pokročilé generování kódu na základě zadání.

Q Developer si klade za cíl výrazně zvýšit produktivitu a efektivitu programování díky širokému záběru a schopnosti autonomních operací. Rozhodně se jedná o nástroj, který stojí za vyzkoušení.

Zdroj: https://theaitrack.com/ai-news-august-2024-in-depth-and-concise/

SoftBank expanduje do oblasti AI hardwaru akvizicí Graphcore

Japonská investiční společnost SoftBank oznámila akvizici britského výrobce AI čipů Graphcore za 600 milionů dolarů. Graphcore vyvíjí specializované čipy optimalizované pro náročné AI aplikace.

Tento krok jasně ukazuje záměr SoftBank posílit své portfolio v oblasti hardwaru pro umělou inteligenci a zajistit si tak strategickou pozici v tomto perspektivním segmentu trhu.

Zdroj: https://www.artificialintelligence-news.com/

Závěr

Srpen 2024 jasně ukázal, že umělá inteligence je oblast, která se neustále dynamicky vyvíjí a přináší nová překvapení a objevy. Od pokroků v oblasti jazykových modelů, přes inovativní nástroje pro vývojáře až po strategické akvizice v segmentu AI hardwaru – je zřejmé, že společnosti i výzkumné instituce investují značné prostředky do rozvoje této revoluční technologie.

Můžeme očekávat, že se s novinkami ze světa AI budeme setkávat stále častěji a že budou čím dál více ovlivňovat naše životy. Je na nás všech, abychom tyto změny nejen sledovali, ale aktivně se do nich zapojili. Jedině tak dokážeme plně využít potenciál, který umělá inteligence nabízí, a zároveň se vyhnout možným rizikům a nástrahám.

A co vy, jaké novinky ze světa AI vás v poslední době zaujaly nejvíce? Podělte se o své postřehy v komentářích!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru